Affogato s domácim lieskovcovým gelatom

Milujeme Taliansko a všetky jeho chute. Na poctivé a kvalitné talianske gelato nedáme dopustiť. Príprava domácej lieskovcovej zmrzliny je veľmi jednoduchá a rýchla. Základ tvorí naša lieskovcová nátierka z tých najlahodnejších piemontských lieskovcov.

 

Potrebujeme: 400 ml plnotučného mlieka;  180 ml smotany na šľahanie; 4 žĺtka; 40 g cukru; 200 g lieskovcovej nátierky s medom; pražené lieskovce na posypanie

Príslušenstvo: ručný mixér; hrniec; miska; metlička na šľahanie; forma na zamrazenie gelata

 

Postup

Do hrnca nalejeme mlieko a smotanu na šľahanie a na miernom ohni privedieme k varu. Zatiaľ si v osobitnej miske zmiešame žĺtka s cukrom a spoločne ich ručným mixérom vymixujeme do jemnej konzistencie. Za stáleho miešania metličkou na šľahanie prelejeme trochu prevareného mlieka so smotanou do misky s vymixovanými žĺtkami. Miešame, aby sme predišli zrazeniu žĺtok. Následne už môžeme všetko z misky preliať do hrnca s mliekom a smotanou a za stáleho miešania ešte chvíľu povaríme. Na záver pridáme do hrnca už len lieskovcovú nátierku a metličkou ju dobre premiešame. Do pripravenej formy vylejeme našu budúcu zmrzlinu a dáme ju do mrazničky. V priebehu ďalších troch hodín vyberte zmrzlinu z mrazničky každých 30 minút a metličkou ju dobre premiešajte po dobu aspoň 1 minúty. Hotovú zmrzlinu môžete ešte ozdobiť drvenými praženými lieskovcami.

 

Affogato

Do pohára alebo šálky naberte zmrzlinu a pomaly ju zalejte espressom. Takéto lieskovcové gelato sa skvele hodí s našou brazílskou kávou Yellow Bobolink.

 

Veríme, že vďaka tomuto receptu budete mať doma trochu talianskej atmosféry. Pripravte zmrzlinu alebo affogato pre svoju návštevu, u ktorej tým určite zabodujete.

 

DSC02553

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie