Príprava cold brew

K letným mesiacom určite neodmysliteľne patria ľadové kávy. Poznáme rôzne druhy, ktoré sa od seba odlišujú formou prípravy. K tým najznámejším patria frappé, ľadové latté, inverzné ľadové cappuccino či espresso affogato s vanilkovou zmrzlinou.

V poslednom období sa však veľmi obľúbeným nápojom stalo takzvané "cold brew". Za týmto anglickým výrazom sa skrýva pomaly a za studena lúhovaná káva. Chuťovo ide o jemnejšiu alternatívu bežným kávam. Na jej prípravu sú vhodné svetlo pražené kávy s ovocnými tónmi, ktoré v cold brew skvelo vyniknú. Dosiahneme to však až niekoľko hodinovou extrakciou, keďže na prípravu sa používa studená voda a nie horúca ako pri iných kávach.

DSC02703-Edit

Príprava cold brew

Pomelieme si kávu. Hrúbka mletia je ako pri filtrovanej káve, resp. ešte o trochu hrubšia. Použijeme pomer kávy a vody 1:7. Pomletú kávu nasypeme do sklenenej uzatvárateľnej fľaše a zalejeme ju studenou filtrovanou vodou. Dobre premiešame, zatvoríme a necháme v chladničke lúhovať 16-24 hodín. Počas tejto doby extrakcie ju môžeme priebežne pomiešať. Následne ju vyberieme a už len prefiltrujeme cez papierový filter. Do sklenených pohárov si dáme kocky ľadu a zalejeme cold brew. Pohár môžeme ešte ozdobiť napr. čerstvými jahodami, pomarančom alebo mätou.

Z našej ponuky Vám na prípravu cold brew vrelo odporúčame kávu z farmy Wacho Sololo v etiópskom regióne Guji. Kúpiť si ju môžete tu. Sme veľmi radi, že letné osvieženie v podobe cold brew z tejto kávy s jahodovými tónmi si už medzi Vami našlo množstvo fanúšikov.

Užívajte si letné obdobie, priatelia!