Affogato s domácim lieskovcovým gelatom

Milujeme Taliansko a všetky jeho chute. Na poctivé a kvalitné talianske gelato nedáme dopustiť. Príprava domácej lieskovcovej zmrzliny je veľmi jednoduchá a rýchla. Základ tvorí naša lieskovcová nátierka z tých najlahodnejších piemontských lieskovcov.

 

Potrebujeme: 400 ml plnotučného mlieka;  180 ml smotany na šľahanie; 4 žĺtka; 40 g cukru; 200 g lieskovcovej nátierky s medom; pražené lieskovce na posypanie

Príslušenstvo: ručný mixér; hrniec; miska; metlička na šľahanie; forma na zamrazenie gelata

 

Postup

Do hrnca nalejeme mlieko a smotanu na šľahanie a na miernom ohni privedieme k varu. Zatiaľ si v osobitnej miske zmiešame žĺtka s cukrom a spoločne ich ručným mixérom vymixujeme do jemnej konzistencie. Za stáleho miešania metličkou na šľahanie prelejeme trochu prevareného mlieka so smotanou do misky s vymixovanými žĺtkami. Miešame, aby sme predišli zrazeniu žĺtok. Následne už môžeme všetko z misky preliať do hrnca s mliekom a smotanou a za stáleho miešania ešte chvíľu povaríme. Na záver pridáme do hrnca už len lieskovcovú nátierku a metličkou ju dobre premiešame. Do pripravenej formy vylejeme našu budúcu zmrzlinu a dáme ju do mrazničky. V priebehu ďalších troch hodín vyberte zmrzlinu z mrazničky každých 30 minút a metličkou ju dobre premiešajte po dobu aspoň 1 minúty. Hotovú zmrzlinu môžete ešte ozdobiť drvenými praženými lieskovcami.

 

Affogato

Do pohára alebo šálky naberte zmrzlinu a pomaly ju zalejte espressom. Takéto lieskovcové gelato sa skvele hodí s našou brazílskou kávou Yellow Bobolink.

 

Veríme, že vďaka tomuto receptu budete mať doma trochu talianskej atmosféry. Pripravte zmrzlinu alebo affogato pre svoju návštevu, u ktorej tým určite zabodujete.

 

DSC02553